Willekeurige dingen

Dingen die door m’n hoofd gaan deze dag. Willekeurig.

– Eerder schreef ik al eens over apps die je motiverende teksten sturen, om iets vol te houden, of te doen. Nu krijg ik tientallen keer per dag een melding van Siri om iets te doen met ‘aaltinehoekstra.nl’. Een herinnering dus om een blog te schrijven. En hier baal ik zo ontzettend van. Ik kan er echt kwaad om worden. Allemaal energie die ik verspil aan boosheid en irritatie, maar die ik veel beter zou kunnen stoppen in bloggen. Toch?

Maar ik heb mijn gevoel ontleed: dit hele schrijven doe ik voor mezelf, om ergens routine in te krijgen, een gewoonte, een stukje disciplinetraining. Dat is iets van mij. Ik wil zelf per dag denken aan ‘O ja, ik moet ook nog even wat typen.’ En als ik niets schrijf, dan is dat mijn keuze. Ok, en soms vergeet ik het ook.

Maar dat moet toch ook kunnen? Nu heb ik een stom levenloos iets dat continu in m’n nek zit te hijgen dat ik wat moet schrijven. Iets bemoeit zich meerdere keren per dag met iets wat van mij is.

Maar eens googlen hoe ik die meldingen uitzet.

– Ik probeer zoveel mogelijk afval te scheiden, of te reclyclen. Waarom voel ik me toch élke keer een anonieme alcoholist als ik m’n glas in de glasbakken gooi?

– Kinderen zijn spiegels. Vaker dan me lief is, rol ik met mijn ogen, en sla mijn blik ten hemel, als iets me irriteert. M’n oudste begint dit nu ook te doen, als ik iets zeg wat hem niet bevalt. Alsof ik mezelf aankijk.

– Ken je de uitdrukking ‘het water loopt me in de mond?’ Ik ken dat ook letterlijk. Vandaag maakte ik het eten klaar, en had daar zoveel zin in, dat ik me plots allemaal speeksel gewaar werd in mijn mond. (Excuses voor de beeldende taal. Het dient een doel). Het bijzondere daaraan vind ik namelijk dat een mentaal proces, namelijk iets denken, een fysieke reactie teweeg brengt, speeksel in je mond. Nu ken ik wel meer van zulke voorbeelden, maar bijzonder blijft het wel.

– Geert is een paar dagen weg, aan het skiën. Waarom heb ik de zaken thuis dan altijd veel beter onder controle? Ik weet dat eigenlijk wel, (je kunt niet op iemand terugvallen), maar waarom ben ik normaal gesproken niet zo goed georganiseerd? Ik weet dat eigenlijk wel (ik kan normaal gesproken op iemand terugvallen).

Leave A Reply

Navigate