Modern bedelen, v2

Aangezien een belangrijk persoon in mijn leven een stukje promotie naar de mensen toe deed over mijn blog, en ik er daardoor drie lezers bij kreeg, had ik direct het gevoel mezelf te moeten nuanceren over mijn stukje ‘modern bedelen’. Achteraf bezien tikte ik toch wat te kort door de bocht mijn stuk. (Maar goed, het was ook zaterdagavond half 10 ofzo).

Ten eerste, ik geloof in God, de schepper van hemel en aarde, dus ik ben niet tegen het uitdragen van je geloof. We zouden juist allemáál een lichtend licht en een zoutend zout moeten proberen te zijn. Maar evangeliseren in een ander continent vind ik oprecht aanmatigend. Je komt als witte (blanke) rijke westerse, vanuit je eigen cultuur, opvattingen, overtuigingen en perspectief naar een ander, vaak armer land, en je gaat mensen uit andere culturen, met andere traditities, overtuigingen en perspectieven de les lezen. En ik begrijp wel, natuurlijk is het niet zo zwart-wit als ik zeg, natuurlijk evangeliseert iedereen vanuit de beste bedoelingen, en waarschijnlijk echt met het idee een ander te helpen. Maar toch.

Nederland is geloof ik één van de snelst seculariserende landen momenteel. 6 op 10 Nederlanders behoren niet tot een religieuze groep. Zou je dan niet veel beter dichter bij huis kunnen gaan evangeliseren? Waarom naar een ander land of continent gaan? Hier in het grijze Nederland zeg in Creil* gaan evangeliseren is natuurlijk veel minder avontuurlijk. Maar misschien wel zinvoller? Zinvoller omdat je met je medelanders een samenleving vormt, en er momenteel genoeg werk in de winkel in Nederland is.

In mijn vergelijking van gister is een vakantietripje naar Ibiza** natuurlijk niet hetzelfde als een camper aan willen schaffen voor pensioenopbouw. (Kan iemand mij trouwens uitleggen hoe je met een camper pensioen opbouwt? Door verhuur? Of het bezit?) Maar het punt is, je doet wat, dat heeft consequenties, accepteer die consequenties dan ook.

* zeer willekeurig gekozen. Geen idee wat de statistieken over Creil zeggen.
** Interessant ook om eens na te gaan wat er allemaal voor connotaties en bijklanken aan het woord Ibiza kleven.

2 Comments

  1. Geert Hoekstra Reply

    Ik denk dat bloggen net als leren fietsen is: soms wankel je even, maar uiteindelijk vind je evenwicht. 🚲 😂 Gefeliciteerd met je drie nieuwe lezers! 🎉 Voor je het weet, heb je een peloton achter je aan.

Leave A Reply

Navigate