Ritmes routines en regelmaat

Als je iets wil starten (en volhouden) of een doel wil behalen, kun je beter niet wachten op motivatie en zin. Veel beter kun je routines ontwikkelen die bijdragen aan je voorgenoemen doel. Dit is overigens geen origineel inzicht van mij, maar iets wat ik ook weer van anderen geleerd heb. Het creeeren van routines en het leven in een bepaald ritme is overigens zo’n beetje mijn tweede naam. Mijn hele leven leef ik al min of meer rond dezelfde dagindeling, die strikt samenhangt met koffietijd om 10.00u en 16.00u en daarvoor en daarna bestaan er stappen en handelingen die ik in meer of mindere mate altijd op dezelfde manier uitvoer. Weest gerust, ik schiet niet in een kramp als een dag – of dagen – anders verlopen, maar het zijn wel gewoontes waar ik altijd op terugval.

Recentelijk probeer ik een nieuwe gewoonte in mijn dagindeling te introduceren, en dat is meer bewegen. Sporten doe ik sinds ik me kan herinneren ook altijd al consequent en consistent (omdat het een gewoonte is ;)), maar eigenlijk kwam ik erachter dat ik de afgelopen jaren overdag weinig bewoog. Ik heb sinds dit jaar een kantoorbaan, dus dat is vooral zitten, en verplaatsen deed ik ook voornamelijk met de auto. Hiervoor werkte ik in Driebergen, en bracht ik ook vele uren in de week door in de auto. Dus ik ben in de afgelopen tijd veel meer gaan lopen en fietsen, en nu de zomervakantie begonnen is, heb ik me voorgenomen om elke dag een paar kilometer te rennen. Ik zit nu op dag 5, en tot nog toe is het elke dag gelukt. Het rennen gaat zeker niet om afstand en snelheid, maar om de regelmaat.

Een ander voornemen dat ik sinds gister heb, is elke dag een stukje schrijven. Dat vind ik wel een spannende, want zoiets vraagt toch een ander soort discipline. Heb ik elke dag iets om over te schrijven, iets wat ook nog een beetje ok is om te lezen? Me daaroverheen zetten zal de grootste uitdaging zijn.

Overigens heb ik nu al zin om jullie te vervelen met saaie vakantieverhalen.

Leave A Reply

Navigate