Een tijdje geleden las ik een boek over hormonen. Geen zweverig of spieriewitueel boek, maar eentje geschreven door een endocrinoloog, en alles evidence based. Vind ik tóch even belangrijk om erbij te zeggen.
Hij legde het volgende uit; wat ik bijzonder grappig vond (vind): vrouwen hebben in hun jaren vanaf de puberteit tot aan de menopauze meer oestrogeen, en dat maakt ze zachtaardiger, zorgzamer, emotioneler. Mannen hebben daarentegen meer testosteron, en dat maakt ze dominanter, harder en agressiever (dit is natuurlijk even zeer algemeen en generaliserend).
Dat gedeelte vond ik nou niet per se grappig (als wel herkenbaar), maar de rollen draaien naarmate de man en vrouw ouder worden dus om! Dat vind ik vooral grappig. Na de overgang daalt het oestrogeenniveau van de vrouw, en stijgt het testosteronniveau. Het zorghormoon van de vrouw neemt dus dratisch af. Bij de man daarentegen daalt het testosteron en stijgt het ‘vrouwelijke’ hormoon. De man wordt zorgzamer, emotioneler en weekhartiger. Hoe bijzonder, en hoe onhandig eigenlijk ook.
Ik vertelde dit weetje tegen mijn vader, en ik zag een blik van herkenning in zijn ogen, haha.