Stille ramp

‘Er is een stille pandemie gaande’, een ‘stille ramp.’ Enig idee wat het zou kunnen zijn? Er overlijden jaarlijks 5800 mensen aan; het kost miljarden aan zorg.

Inactiviteit. Niet bewegen.

Een tijdje terug las ik dat in het nrc. Zeer de moeite waard om te lezen: het is een reconstructie van hoe de er telkens goedbedoelde initiatieven zijn om mensen meer te laten bewegen, maar hoe alles ook telkens voor de korte termijn geldt, en met elk nieuw kabinet er weer ander beleid komt.

Moet (meer) bewegen van een overheid afhangen? Misschien. Maar Nederlanders zitten gemiddeld 9,1 uur per dag! Wat een getal.

Maar een tijdje terug, toen ik into Erik Scherder was, kwam ik erachter dat ik ook grotendeels zittend mijn dag doorbracht, maar toch ook vooral het gevoel had dat ik zoveel in de weer was. Ik sport zo’n beetje m’n hele leven al netjes 2x per week, maar los daarvan: ik ging met de auto naar m’n werk, daar aangekomen achter een bureau zitten, weer thuis ‘poe poe, als ik eerst maar op de bank kan gaan zitten.’ Op 2x sporten na, bewoog ik eigenlijk amper.

Dagelijks 30 minuten achter elkaar bewegen, is de beweegnorm, en daar moet ik echt moeite voor doen: ik loop wat af met de hond, in m’n toffe – ietsje potloodventachtige vibes – regenjas.

Leave A Reply

Navigate