Vakantiepret

Vakantie is.. alles meenemen wat je aan thuis doet herinneren. Het mooiste aan vakantie is.. thuiskomen. Je gaat op vakantie om te beseffen hoe goed je het thuis hebt. Zomaar wat uitspraken die ik graag bezig. Maar wat is vakantie nou eigenlijk?

Van Dale geeft drie betekenissen voor vakantie. 1. periode waarin geen lessen worden gegeven. 2. Jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden, en 3. reis naar en verblijf elders voor zijn plezier. Als ik aan het woord vakantie denk, dan denk ik aan vrij, ontspannen en ontheven zijn van je dagelijkse verplichtingen. Als je daar punt 1 en 2 uit de Van Dale bij optelt, dan heb ik nooit meer vakantie. Sorry kinderen, maar dat komt door jullie.

Nog zo’n opmerking die ik amper kan verdragen: als er tegen je gezegd wordt, omdat je in het onderwijs werkt, lekker dat je zes weken vakantie hebt. Dan adem ik langzaam door m’n neus in met opgetrokken neusvleugels, en met de kaken stijf op elkaar geklemd adem ik langzaam weer uit. Ja, het is lekker tot een uur of 10 ’s ochtends. Lekker een beetje uitslapen, als ik geluk heb, heeft Geert een kopje koffie op bed gebracht, beneden nog eens een kopje koffie gedronken, rondje met de hond gedaan. En dan. Dan kom je sereen en kalm terug het huis in, kijk je om je heen en is er een apocalyptische ontploffing geweest in die 20 minuten dat je weg was. Vanaf dat punt is het gewoon weer hard werken en is er geen vrije tijd toegekend voor de werkende.

Aanstaande zondagochtend reizen we naar en verblijven we elders, voor ons pleizer, op een camping in Frankrijk. De hele familie is er dan (al) ook. We gaan plezier hebben, we gaan geen vrij hebben, we gaan ons vermaken. We creëren weer verhalen om ons het komende jaar aan te laven. Ik neem lekker mijn eigen beddengoed en kussen mee, mijn eigen allesreiniger en waspoeder. Chloor, sopdoeken en wc-borstels bij de hand. Wat zal ik een heerlijke vakantie hebben. Iemand trouwens nog een kruimeldief te leen?

1 Comment

  1. Die tweede uitspraak zullen Koert en ik waarschijnlijk de rest van ons leven lachend (en vol onbegrip) blijven aanhalen als citaat van jullie 😅

Leave A Reply

Navigate